Posted by on apr 13, 2016 in | 0 comments

Klei, druktechnieken & meer… gaat over keramiek, met als rode draad druktechnieken. Het vormt de ideale basis voor het werken met hoogdruk, vlakdruk, reliëfdruk en transfers, en dat alles geschikt gemaakt voor de keramiek. Auteur is keramist Netty Janssens die zich al dertig jaar bezighoudt met onderzoek naar nieuwe keramische technieken en materialen, onder meer met keramisch kleuronderzoek. Ze schuwt daarbij niet technieken uit andere disciplines te combineren met keramiek, zoals grafische druktechnieken, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe – in dit boek vermelde – keramische inkten, verven en pasta’s. Haar zoektochten hebben een heel eigen en herkenbaar werk én kleurenpalet opgeleverd. Naast haar omvangrijke keramisch oeuvre, is zij ook bekend van symposia en workshops, vanwege haar eerder verschenen boek Klei, kleurpigment & meer… én door talloze artikelen in verschillende tijdschriften, waarin zij op heldere en enthousiasmerende wijze technische onderwerpen bespreekt.

De door haar in dertig jaar opgebouwde kennis en ervaring op het gebied van keramiek en druktechnieken zijn gebundeld in dit boek. Een korte opsomming van de in dit boek gepresenteerde technieken en materialen: het maken van stempels uit diverse materialen, zoals klei, gum, lijm en fietsband; carbondruk; het op verschillende manieren overbrengen van laserprints; het maken van en werken met transfers (ook rijstpapiertransfers); de inzet van de computer bij al deze processen én het bereiden van allerlei kleurmaterialen die specifiek ontwikkeld zijn voor deze technieken. Naar eigen wens te combineren met alle kleurtechnieken en -materialen uit het eerder verschenen boek Klei, kleurpigment & meer… – keramische krijtjes, potloden, verf en verfdoos, ingekleurde klei en slibs. De technieken en materialen in beide boeken zijn geschikt voor alle temperaturen (1020–1280 °C) en kleisoorten (van aardewerk tot porselein) én voor alle stadia van het werk (van de zachte klei tot en met het glazuren).

Keramiek, kleur en grafische technieken zijn haar passie. Wat Netty Janssens daarbij nastreeft, is maximale vrijheid in kleur, temperatuur en toepassing. Moeilijke en ingewikkelde technieken en materialen toepasbaar maken voor alle temperaturen en toegankelijk voor iedere keramist. Alle door haar ontwikkelde recepten zijn gebaseerd op eenvoudige maatlepelrecepten met maximale mogelijkheden en met zo weinig mogelijk grondstoffen. Dat was al haar principe in haar eerste boek en dat is ook precies waar dit tweede boek over gaat. Maatlepelrecepten zonder ingewikkelde berekeningen; afwegen van stoffen is niet nodig, een glazuurspuit en/of spuitcabine evenmin. Met technieken die in, op en over elkaar kunnen worden gebruikt. Opnieuw met duidelijke uitleg en voorzien van veel voorbeeld- en stap-voor-stap foto’s.

Kortom: grafische technieken geschikt gemaakt voor de keramiek, die toegankelijk zijn voor iedereen, zowel voor kunstenaars, keramisten en docenten die beroepsmatig met klei bezig zijn, als voor degenen die dat vrijblijvender doen, maar ook voor verzamelaars, galeriehouders en (andere) keramiekgeïnteresseerden.


192 pagina’s, 22 hoofdstukken
ISBN: 978-90-819430-0-0
Prijs € 56,–


Klik hier om het boek te bestellen.